Összegyűjtöttem az elmúlt hónapokban rengeteg képet növényekről. Ezekből válogattam ebbe a bejegyzésbe a nekem legjobban tetszőket.

Fehér fagyöngy (Viscum album)
Az igen mutatós örökzöld fagyöngy élősködő életmódú virágos növény. Az élő fa szállítószöveteibe növeszti gyökereit és a gazdanövénytől asszimilátumokat (tápanyagokat) von el. Itt éppen egy galagonya bokron él. Karácsonyi díszként és gyógynövényként hasznosítják.


Két téli gyönyörűség

Kék atlaszcédrus (Cedrus atlantica 'Glauca') téli díszben. A családi házunk kertjébe 18 évvel ezelőtt ültettem az akkor 2 méreres fenyőfélét, ami ma 12-13 méteres erős, szép példánnyá fejlődött.
Himalájai cédrus (Cedrus deodara) téli pompában a mai verőfényes napsütésben. Szintén 1999. táján ültettem a családi házunk kertjébe a ma már 15 méteres szépséget.
Aztán a tavasz

Csüngőágú vöröslevelű díszalma (Malus purpurea 'Pendula'). Érdekes nem szabályos növekedésű kisfa lesz. Igen mutatós virágaiból fejlődö kicsiny alma terméseit tél közepéig megtartja. Jó csemegeként a téli madarainknak.


Hegyi iszalag (Clematis montana 'Rubens') a legdúsabban virágzó általam ismert iszalag fajta. Telephelyünk egyik pergoláját teszi díszesebbé.Fűszercserje (Calycanthus floridus)
Különleges, nagyon mutatós virágait korábban hozta idén. Illata valóban kellemesen fűszeres. Jól viselte az idei tél -22 C-t is. Irodánk mellett díszít ez a figyelemre érdemes ritkán ültetett alacsony cserje.
Sóskaborbolya (Berberis vulgaris) szép példánya vadon él a lullai domboldalban. Termése magas C-vitamin tartalmú. Gyógynövényként keringési és emésztési panaszok gyógyítására használják.

Nagy ezerjófű (Dictamnus albus) szépséges csoport a tihanyi tölgyes-kőris erdőben Sajkod fölött. Igen impozáns egy méteresre növő vadon is élő évelő növényünk.Árvalányhaj (Stipa borysthenica) vadon nő a tihanyi domboldalban.
Gyepűrózsa (Rosa canina) alias csipkebogyó így kezdi az fejlődését... egy sályi árokparton.Mezei szegfű mező (Dianthus deltoides)
Egy elhagyott kőbánya mellett a Bükki Nemzeti Parkban a Sály melletti Tarizsán.
Egy tölgyfa csemete (Quercus robur) tavaszi színei.


Zamárdi, rózsák

Egy pipacsos (Papaver rhoeas) reggelLulla

Épül a kert, hamarosan kész (akkor összeállítjuk a ház és kert átépítésének történetéről szóló teljes anyagot). Most a Dekor&Mentha - Ehető konyhakert tulajdonosától, Borbás Ágnestől kapott virágmagokból nevelt palánták kerültek kiültetésre.Réde, Lasalja major

A Kertimag Kft. példamutató üzeme környezet kialakítási szempontból. A helyet Gróf Eszterházy Pál alapította 1923-ban vetőmag kisérleti-nemesítő üzemként.


Kerti virágok Sályon

Lilaakác oltvány (Wisteria floribunda 'Macrobotrys')
Az oltványoknál kiküszöbölődik a virágzás mennyiségének véletlenszerűsége, nagyon dúsan virágzanak. Ennek a fajtának pedig még különleges is a virágzat színeződése ebben a balatonakarattyai kertben.
A fent bemutatott növények többségét szívesen ajánljuk kertedbe is. Az egészen természetes tájkertektől az igény szerint lakható, ehető és díszítő kertekig szívesen építünk bármi olyat, ami igényeidnek és szükségleteidnek megfelel.Magadnak is igazán élhető kertet szeretnél? Küldj nekünk levelet! Segítünk elkészíteni.

Megosztás:

Megjegyzés küldése

Ide írhatja kérdését, megjegyzését. A megjegyzések moderáltak.