... meg még néhány érdekesség.

A napokban érkeztünk meg Montenegróból. Érkezésünkkor egy jelzőbóját fényképeztem le a Szántód és Tihany közötti hajóútnál.


Első utunk az irodánk kertjébe vezetett. Gyönyörűnek találtuk a rózsákat így éjszaka is.


Még egy rózsaágyon alvó szöcskét is láttunk.


Virul a Tűzeső (Heuchhera sp.) és a kőrózsa (Escheweria sp.)


Virágba borult szellőrózsa (Anemone japonica) is zamárdi telephelyünk kertjében.


Gyertyavirág (Gaura lindheimerii) és törzses japánfűz (Salix integra 'Hakuro Nishiki') is szépíti a kertet az irodánk előtt...


Reggel ellátogattunk Lullára. A birkák, az aratás nyomai, a birkákra vigyázó mudi otthonos hangulatot keltett.

Volt hozzá emberes bogáncs (Carduus crispus), amit még a kérődzők is tisztelettel kerülnek.A birkák örömére (is) beérett a ringló, aminek annyiféle neve van, ahány ember említi.


Később ég és föld között megjelentek a felhők.
Ahol felhő van, ott eső is esik időnként. Sajnáltuk, hogy autóval érkeztünk úszógumi helyett.
Eső után meglátogattuk a közeli löszfalat. A gyerekek megoldották, hogy feljussanak a szinte függőleges falon. Lépcsőt vájtak maguknak.
„A lösz durva kőzetlisztből álló, meszes, rétegzetlen, meredek falakban megálló, állékony, fakósárga üledék. Gyakoriak benne a mészkonkréciók (löszbabák) és apró szárazföldi csigák, az úgynevezett lösz-csigák (Helix hispida, Helix arbustorum, Succinea oblonga, Puppa muscorum), valamint a legutóbbi jégkorszak emlőseinek maradványai (például mammut, orrszarvú, bölény vagy szarvas). Szemcséi: 0,01-0,05 mm átmérőjűek. A Kárpát-medencében 4-20, esetenként 40–60 m vastag réteget alkot. Nedvesség és terhelés hatására roskadásra hajlamos, laza, törmelékes üledékes kőzet.

A Földön igen elterjedt, mintegy 13 millió km²-nyi szárazföldi területet lösz borít. A Kárpát-medencében az Alföldön a futóhomok mellett a magasabb ártereken is előfordul. Jellemző a Dunántúl dombsági térszínein (például Tolnai-dombság, Szekszárdi-dombság) és a hegységek előterében, folyóteraszokon is, ahol igen termékeny talaj képződik rajta. A Kárpát-medencén kívül Európa más részein is jellemző (például a Rajna és mellékfolyóinak továbbá Rhône völgyében található teraszfelszíneken is), de leghatalmasabb kiterjedésben Kínában, Mongóliában, Tibetben, Jarkandban, Iránban, Észak- és Dél-Amerikában. Ezernyi km² területet borít lösz, helyenként (például Kínában) az 500 méteres vastagságot is eléri, de jellemzően rétegzetlen, csak a színben is eltérő, sötétbarna, vörösbarna egykori talajszintek, az ún. eltemetett vagy más néven fosszilis vagy paleotalajok tagolják, esetleg mészfelhalmozódási szintek (löszbabaszintek, mészpadok ismerhetők fel bennük.” - forrás: Wikipédia

Könnyű formázhatósága miatt a löszbe stabil, hosszú távon használható barlanglakások is vájhatók, mint a ságvári 12 szobás Betyárbarlang:


Meglátogattunk egy rég látott kertet is. Balatonfüreden, erdőszélén, tizenéve épült panorámás kert...

Megnéztem a még épülő kerteket, de azokról majd akkor számolok be, mikor készen lesznek és az elejétől a kész kertig megmutathatom.


Igazán élhető kertet szeretnél? Segítünk. Küldj nekünk levelet!Megosztás:

Megjegyzés küldése

Ide írhatja kérdését, megjegyzését. A megjegyzések moderáltak.