Szabadhídvég - A tündérek kertje is így készül

728x90 AdSpace

Kínáló
szombat, október 24, 2015

Szabadhídvég

Gyerekek faragta töklámpások:


Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány.

Ez a hagyomány nem a halottakhoz kötődik, hanem egy történelmi eseményhez:

Az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére.

Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”.

Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.

Nem maradt őrző nélkül a Szabadhídvégi emlékmű se:

Szomorú japánakác (Sophora japonica Pendula) csüngő ágrendszerével szinte valamennyi kastélyparkunkban találkozhatunk. Hosszú életű fa, kecses ágai elegánsan íveltek. Lombozata nélkül is különleges kinézetű kis fa fejlődik belőle.Szabadhídvég Reviewed by Szabó Kertépítő on szombat, október 24, 2015 Rating: 5 Gyerekek faragta töklámpások: Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez k...

Nincsenek megjegyzések:

Ide írhatja kérdését, megjegyzését. A megjegyzések moderáltak.