Épp nemrég volt szó arról, hogy a levendulát (Lavandula angustifolia) augusztus végén kell visszametszeni, hogy jövőre még szebb legyen. Eszembe jutott egy régi játék erről: „Hová bújik a ...”

Rögtön eszembe jutott, vajon hová bújik a levendula télen? Szabó László, egy egész képsorozatot készített erről. A levendula nem bújik, hanem lakik. Például Dörgicsén, a Levendáriumban.

Dörgicse egy nagyon régi falu. Olyan régi, hogy a falu közepén Árpád-kori templom romjai is megtalálhatók.
A templomrom tövében működik a Levendárium, szemmel láthatóan szintén igen régi környezetben. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem egyik kedvencem mikor a nagyon régi és a természet kombinációjával találkozom. Nagyon örülnék, ha a ma találkozhatnék újonnan, hosszú távra épült helyek és természet kombinációval minél gyakrabban.

Levendárium:

Ha már így szóba került a levendula:


A közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék (ajakosok) családjába tartozó növényfaj. Örökzöld, alacsony növésű (40-60 cm), több éves korában félgömb alakú, fásodó szárú félcserje. Gyökere mélyre hatoló. Levelei átellenesen állnak, szálasak vagy mindkét végükön elkeskenyedő lándzsásak. Az álfüzér virágzat el nem ágazó, 20-40 cm-es virágzati száron fejlődik; június-júliusban virágzik. Virágai álörvökben állnak, kékes-lilás színűek, 5 tagúak. Termése 4 makkocska, de ezekből általában csak 1-2 fejlődik ki.

Gondozása:


Kellő gondozás mellett igen hosszú életű ez a nálunk is többnyire télálló cserje. A tápanyagokban viszonylag szegény, meszes talajokon is szépen fejlődik, de mindenképpen napos, meleg, lehetőleg védett helyet igényel. Virágzásának csúcspontja júliusra esik, de a később fejlődő szárakon még késő őszig hoz virágokat. Megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, ezért a közelében lévő növények, pl. a rózsák nem hajlamosak annyira a tetvesedésre. Túlöntözését kerülni kell. Ősszel, a későbbi dúsabb fejlődés és a jobb hótartás érdekében érdemes kétharmadára visszametszeni az ágait, a fás részeit azonban ne vágjuk le. A kifejlett idősebb növények helyigénye elég nagy, akár 50-100 cm is lehet. Télen a tartósan mínusz 10°C alatti hőmérséklet sajnos károsíthatja a növényt.
Megosztás:

Megjegyzés küldése

Ide írhatja kérdését, megjegyzését. A megjegyzések moderáltak.