Csobánc vára és környéke - A tündérek kertje is így készül

728x90 AdSpace

Kínáló
hétfő, augusztus 24, 2015

Csobánc vára és környéke

Csobánci vár dombjának oldalában szőlőtáblák közt áll ez az Árpád kori kis templomrom festői környezetben. Ma magántulajdonban van, az oltár helyén a templomhajón belül cserépfedésű présház áll.

Úton a vár felé.
A vár rövid története: Csobánc vára soha nem volt nagy, de erős vár volt. A kurucok egyik bástyája, melyet az osztrákok pont ezért a lerombolandó várak listájára tettek. Ez elmaradt, mert kitört a Rákóczi Szabadságharc.

1707-ben a Rákóczi Szabadságharc idején élte a vár történetének legfényesebb időszakát, amikor is egy ezer főnél nagyobb császári haderő Rabutin császári tábornagy vezetésével ostrom alá vette a mindössze 60 főnyi fegyveres és közel ugyanennyi polgári lakos által védett várat. A vár kapitánya Szász Márton kuruc hadnagy volt.

A támadó sereg 400-nál is több emberáldozatot köztük 52 tisztet követelő ostrom után se tudta bevenni a várat. Majd elvonult a vár alól.

A szabadságharc elbukása után a várat robbantással lerombolták.


A vár és környezete ma. Fő felderítőnk McCloud (border collie) kutya volt, szokás szerint.

Csobánc vára és környéke Reviewed by Szabó Kertépítő on hétfő, augusztus 24, 2015 Rating: 5 Csobánci vár dombjának oldalában szőlőtáblák közt áll ez az Árpád kori kis templomrom festői környezetben. Ma magántulajdonban van, az oltá...

Nincsenek megjegyzések:

Ide írhatja kérdését, megjegyzését. A megjegyzések moderáltak.