Épp a közönségszavazás végére sikerült megérkezni. Ahogyan vártam, a tündéri kis falusi kert az első három között volt: második lett. Arról, hogy milyen kerteket láttunk a versenyen valójában, keddre várható képes beszámoló, mert párszáz fotót át kell válogassak.

Ami a kerteken, növényeken kívül lenyűgözött, az néhány igazán izgalmas, természetes megoldás volt és néhány végtelenül egyszerű kéziszerszám.

A kéziszerszámokat nem győztem csodálni. Bocs, de nő létemre egészen le tudnak nyűgözni a kézreálló, könnyen kezelhető szerszámok. Sikerült fogót, fúrót, fűrészt, kés és olló élezőt találni, nekem tetszettek. Fogót, amiben semmiféle elromolható alkatrész nincs, fűrészt, amivel bármilyen irányba lehet vágni, és még sorolhatnám...


Alig mentem tovább, jött a fénylő meglepetés. Amivel sötét helyiségeket is megvilágíthatsz mindenféle áramhasználat nélkül a nappali időszakban. Padlástól a pincéig, lakástól az üzemcsarnokig. Akkor is világít, ha kint épp borús az idő.

Egy ilyen zárt folyosó egész napi kivilágítása még a leggazdaságosabb elektromos világítótestekkel is horror összegbe kerül. Mennyivel egyszerűbb, ha a nap világít bent is. Megoldható, sőt meg is oldották. Nagyon tetszett a fürdőszobába való, szellőzővel kombinált napreflektor.

Mikor ilyet látok mindig rádöbbenek: sok szempontból az emberiség csak felejtett, bármennyire próbáljuk okosnak mutatni magunkat. A felhasznált eszközök maiak, de a módszer valójában évszázadokkal régebbi.

Aztán egyszercsak megláttam a csodát. Olyan volt, mint a csodák általában: teljesen jelentéktelennek látszott, szerény volt és első ránézésre semmitmondó.

Semmi romantikus, csak szürkésfekete, szarvacskatészta alakú kis izék. Amik regenerálják a földet, amivel vizet lehet megtakarítani haszonkertben és amitől a növény szebbet, jobbat, tartalmasabbat terem.

Igen, magyar találmány és gyártás. Semmi műanyag. A világ minden tájára szállítanak. Működik. Igaz legkevésbé Magyarországon értik mire jó, itt használják legkevésbé...

Ha kell a növény gyökere több vízhez jut, ha kell több oxigénhez általa. A mindezeket segítő talajbaktériumok is szépen visszaszaporodnak segítségével, így a komposzt is hatékonyabbá válik. Jól gondolod. Műtrágyát, mesterséges tápsókat nem igényel.

A kerteken - ahol használják - meglátszik az eredménye:Megosztás:

Megjegyzés küldése

Ide írhatja kérdését, megjegyzését. A megjegyzések moderáltak.