Sokakban felmerül, az idős gyepeket hogyan lehet megfiatalítani, jó kondícióban tartani.

Olvasóink jelezték, hogy tanácsaink hasznosak voltak, de számos esetben felmerül az a feladat, ébredő udvarunkban, mikor egy területet frissen szeretnénk fűvel telepíteni.

Ennek számos oka lehet:
 • Lehetséges, hogy elbontottunk egy régi, megromlott állapotú épületet, s a helyén a puszta talaj van,
 • Esetleg felszámolunk egy a gyerekeinket évekig kiszolgáló homokozót,
 • Vagy egészen egyszerűen kertünk gyepe nem a mi elvárásainknak megfelelő.

Miért épp most hozzuk szóba?

Mert a közhiedelemmel ellentétben nem csak ősszel – szeptember-október – lehet gyepet telepíteni, hanem bizony tavasszal is. Ebben az esetben azonban van pár szabály, amit célszerű betartani ahhoz, hogy szép, egészséges gyepünk legyen a következő évre.

Azt mindenképp le kell szögezni, hogy az ideális gyeptelepítési időszak az az ősz. Hogy miért, arra majd kitérünk akkor, ha annak lesz itt az ideje, de most lássuk, mik is azok a szabályok, amikre figyelnünk kell a tavaszi gyeptelepítésnél:
 1. Győződjünk meg róla, hogy a telepíteni kívánt terület rendelkezzen vízelvezetéssel az épületektől és burkolatoktól ellejtetve. Ez praktikusan egy megfelelő lejtést jelent, ami 10 m-en kb 10-20 cm, tehát 1-2%-os lejtés. Abban az esetben, ha nem rendelkezik kertünk ilyen lejtéssel, akkor célszerű ezt megoldani, vagy ha mégsem lehetséges, akkor készíthetünk szivárgókat. Ez azt jelenti, hogy adott távolságra udvarunk legmélyebb pontjain, 30-50 cm szélességű, 40-50 cm mély árkot ásunk, azt feltöltjük nagy szemű osztályozott kaviccsal – ideális a kulé-kavics (porfrakcióval nem rendelkező). Béleljük és fedjük le geotextíliával, majd fedjük le ugyan azzal a földdel 15-20 cm rétegvastagságban, amibe majd az udvar többi részén is telepítjük a füvet.

 2. Amennyiben még nem végeztünk totális gyomirtást, tegyük azt meg. Ezt célszerűen 4 hét alatt tudjuk tökéletes minőségűen megcsinálni. Használjunk levélen gyorsan felszívódó szereket. Kertészeti és mezőgazdasági üzletekben kapható (Medalon Premium, Fozát 480,). Miután lepermeteztük, a növényzet levelén felszívódik, s azt a gyökerétől kezdve elpusztítjuk. Mivel vannak magvak, amik akkor még nem keltek ki, amikor első alkalommal használtuk a szert, így a szerhatásának kifejtésének idejére azok is kifejlődnek, kialakul a lombozatuk, melyen keresztül egy ismételt kezeléssel azokat is ki tudjuk irtani. A gyomirtó csak zöld növényi részen szívódik fel, a talajjal érintkezve lebomlik elemeire.

  Soha ne felejtkezzünk meg róla, hogy azért, mert mi ki akarjuk irtani a gyomot, nem biztos, hogy a szomszédunknak is van ilyen szándéka, kiváltképp, ha kerítés közelében telepített növényei vannak. Éppen ezért mindig nagyon körültekintőnek kell lennünk, és szélcsendben kell elvégezni a műveletet, lehetőleg terelőlemez használatával a permetezőn.

 3. Ügyeljünk rá, hogy a talaj megfelelően ellátott legyen tápanyagokban, mert a tavaszi vetéssel bevitt magvak a felgyorsult tápanyag felszívódás miatt több energiát használnak fel. Hogy hogyan célszerű alkalmazni, mindig kérdezzük meg szakember véleményét, mert talajunk minőségétől függ – ráadásul egy jól megválasztott gyeptrágyával nagyon sok pénzt tudunk megspórolni.

 4. Dolgozzuk el a talajt apró szemcsésre, hogy a magvak egyenletesen tudjanak elrendeződni a vetés során, így készítünk magágyat, célszerű az egyenletesebb kelés érdekében natúr tőzeget keverni a talaj felső rétegeibe.

 5. Ezután vagy vetőeszközzel – melyet számos verzióban lehet kapni kereskedésekben -, vagy puszta kézzel szórjuk ki a magokat.

  Általános szabály, hogy megfelelő minőségű fűmagkeverékből 10 m2-re kb. 5-6 dkg-ot kell kijuttatni. Mivel többfajta fűmag is van a különböző igénybevételekre, így szintén javasoljuk, hogy kérje ki mindig szakember véleményét, hova, milyen keveréket javasol. Egy ideálisan megválasztott magkeverékkel sok-sok felesleges bosszankodástól kíméli meg magát, ráadásul udvara is szép lesz!

 6. A szórást követően gereblyével egyenletesen néhány cm-re dolgozzuk be a magvakat, majdtömörítsük a talajt. Ezt lehet erre a célra készített talajtömörítő hengerrel is, de kisebb helyen tökéletes, ha deszkalapokat taposunk meg a talajfelszínen.
Ha mindezzel készen vagyunk, jöhet a öntözés! Ha öntöző berendezésünk van, akkor állítsuk úgy be, hogy a gyepet mindig nedvesen tartsa! Az elkövetkező időszakban kulcsfontosságú a talaj nedvesen tartása, mert az őszi vetéssel ellentétben, most kevésbé kiszámítható módon lesznek ellátva magvaink nedvességgel, ami nélkül fejlődésük lelassulhat, szélsőséges esetben elpusztulhatnak.

Ha lelkiismeretesen fogjuk gondozni telepítésünket, 7-10 nap múlva meg fognak jelenni alig látható, selyemszál vékonyságú levélkék, melyek azt mutatják, hogy milyen jó gazdák voltunk.

Ekkor sem lehet abbahagyni a folyamatos öntözést, azonban ügyelni kell a vetéstől kezdődően, hogy ne legyen túlöntözve sem, mert akkor a talaj túlságosan betömörödik, a fűkezdemények gyökérzete pedig nem kap elegendő oxigént.

Amennyiben gyepünk fűszálai már visszahajlanak, magasra állított, éles késekkel bíró fűnyíróval elvégezhetjük az első fűnyírást.

Ügyeljünk rá, hogy a nyár folyamán a friss nyírású gyepünket ne vágjuk nagyon mélyen, mert gyökérzete még nem kifejlett ahhoz eléggé, hogy a mélyebb rétegekben található nedvességhez hozzájusson. Önárnyékolás nélkül így azonban könnyen kiszáradhat. A fűmagokkal együtt gyomfélék is kikelhetnek, ezeket 2.-3. nyírást követően szelektív gyomirtós (csak kétszikűeket irtó) permetezéssel eltávolíthatjuk.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor augusztusra egy egyenletes, selymes érintésű területet fogunk kapni, amit ugyan még terhelni nem lehet nagyon, de gyönyörködni mindenképp kell benne!
Megosztás:

Megjegyzés küldése

Ide írhatja kérdését, megjegyzését. A megjegyzések moderáltak.