Napjainkban egyre több parkot, kertet rendszeresen öntöznek. Manapság már nehezen elfogadott állapot, hogy a tavasz során felhizlalt gyep nyáron kiégve éktelenkedik udvarunkon, ezen kívül számos olyan vitaziláló szert is kaphatunk a piacon, melyek vegyes eredményeket hozhatnak udvarunkban.

Minden esetben célszerű szakemberrel konzultálni, hogy az udvarunknak milyen a talaja, s mire kell figyelni akár tápanyag utánpótlás, akár kezelés szempontjából.

Mindezen jó szándékú munkáinknak azonban vannak hátrányai is.

A rendszeres fűnyírás az idők során felhalmozódnak a különböző nyesedékek, melyek a fent említett – esetleg túlzott – locsolásnak eredményeképp nem bomlanak le megfelelően, hanem adott esetben összegyűlve megakadályozzák a föld szellőzését.

Az így képződött filcréteg akár 20 l/m2 vizet is képes megtartani, ami egy 200 m2-es udvar esetén egy kisebb medencét is megtölthet!!!!

Emiatt füvünk nem kap elegendő oxigént, viszont a rendszeres locsolás miatt a gyökerek berothadhatnak.

Ezekben az esetekben állunk csodálkozva a kisárgult, meggyengült gyepünk előtt annak tudatában, hogy rendszeresen locsoltuk, s tápanyaggal is elláttuk.

Mindezeket elkerülendő, célszerű a gyepek rendszeres szellőztetése. Ennek kivitelezésére ne szégyelljünk tanácsot kérni szakkertésztől. Azt is érdemes megfontolni, hogy egyáltalán célszerű-e nekünk végezni, amihez köztudottan lehet jobb vagy rosszabb konstrukciójú eszközöket vásárolni. Az olcsóbb, tömegtermékek távolról sem biztos, hogy megfelelő minőségű eredményt fognak hozni, s emellett a velük történő munka elvégzése sem lesz kevesebb.

Szakszerűen elvégzett gyepszellőztetés ellenben tovább tart, mint egy felületesen elvégzett, esetleg félbehagyott munka.

Abban az esetben, ha saját magunk kívánjuk elvégezni, mi benzinmotoros gyepszellőztetőt javaslunk, mert igazán ezeknek a gépeknek van olyan teljesítménye, hogy a kialakult filcréteget átszakítsák, s ki is emeljék a lombkoronából.

A gyepszellőztetés legideálisabb időszaka a tavasz vagy az ősz. A tavaszt azért javasoljuk, mert a gyep ekkor indul növekedésnek, s az évi terebélyesedése így nem ütközik akadályokba.

Ha nagyon el van filcesedve a gyepünk, akkor akár meg is lehet ismételni az eljárást – higgye el, megéri! Hálás lesz érte a füvünk!

A gyepszellőztetést kövesse közvetlenül a gyeptrágyázás vagy ha van kopár rész a gyepfelületen, akkor a felülvetés. A meglazított felső talajrészben így könnyebben meg tudnak kapaszkodni a magok is, valamint a műtrágyát is könnyebben befogadja a talaj.

Műtrágyának első sorban kifejezetten gyepek trágyázására kifejlesztett anyagokat használjunk. Ezek előnye, hogy hosszan lebomlók, így az első eső nem mossa le őket, illetve nem szivárognak a talaj mélyebb rétegeibe, ahova a fű gyökerei már nem érnek le olyan mennyiségben, mint a felső 5-10 cm-es mélységben.

Kerüljük a gyorsan lebomló ammónium-nitrát tartalmú műtrágyákat, mert a gyors oldódás hatására gyorsan, nagy dózisban adják le tápanyagtartalmukat, s füvünk könnyen kiéghet!
Megosztás:

Megjegyzés küldése

Ide írhatja kérdését, megjegyzését. A megjegyzések moderáltak.